Direct naar content

​De leden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat spreken op 28 juni in een Algemeen Overleg (AO) Water met minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW over het Nederlandse waterbeleid. Vewin vraagt in aanloop naar dit AO bij de woordvoerders van de deelnemende Tweede Kamerfracties de aandacht voor een aantal onderwerpen die te maken hebben met waterkwaliteit.
60 % van de totale hoeveelheid kraanwater in Nederland wordt gemaakt uit grondwater. 40% wordt gemaakt uit oppervlaktewater en duinwater. Deze bronnen voor drinkwater staan onder druk door bestaande en nieuwe dreigingen, zoals mest, bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, industriële stoffen en klimaatverandering. Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) heeft aangegeven een Bestuursakkoord Waterkwaliteit te willen opstellen waarin de aanpak van waterkwaliteitsproblemen integraal wordt samengebracht. Inclusief maatregelen, monitoring, instrumenten, financiering en wetgeving en met ‘harde handtekeningen’ van alle betrokken partijen. Voor de drinkwatersector
zijn deze afspraken topprioriteit.

Om echt verschil te maken voor de waterkwaliteit roept Vewin op tot concrete afspraken over:

Vewin vraagt behalve om concrete afspraken in een Bestuursakkoord Waterkwaliteit ook aandacht voor een aantal andere onderwerpen die te maken hebben met de waterkwaliteit zoals de Ketenaanpak Medicijnresten, REACH, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Aanvullingswet Bodem.

In het position paper wijst Vewin ook op de plannen van het kabinet om het lage BTW-tarief te verhogen van 6% naar 9%. Deze verhoging van het BTW-tarief leidt jaarlijks tot € 50 miljoen lastenverzwaring voor de consument voor wat betreft drinkwater. De drinkwaterbedrijven zijn van mening dat voldoende en kwalitatief hoogwaardig drinkwater voor iedereen beschikbaar moet zijn tegen zo laag mogelijke kosten. Zij vinden dat de verbetering van de efficiency, die zij hebben gerealiseerd ten goede moeten komen aan de klant in de vorm van lagere tarieven. Belastingen maken de laatste jaren een steeds groter deel uit van het totale drinkwatertarief. De verdubbeling van de Belasting op Leidingwater in 2014 en de sterk stijgende precariobelasting op drinkwaterleidingen in 2015 en 2016 zijn daarvan de oorzaak. De drinkwaterprijs bestaat nu gemiddeld voor 28% uit belastingen. In 2017 is besloten de precariobelasting in vijf jaar tijd af te schaffen. Deze afgesproken afschaffing van de precariobelasting vindt Vewin natuurlijk een goede stap, maar door de voorgenomen BTW-verhoging dreigt de belastingdruk alsnog op te lopen naar bijna 30%. Het belasten van water is volgens Vewin een principieel onjuiste keuze, zeker waar alternatieve belastingmaatregelen voor handen zijn, zoals het belasten van vervuilende stoffen die het watermilieu aantasten.

Lees voor meer informatie het position paper van Vewin over het AO Water: http://www.vewin.nl/standpunten/paginas/AO_Water_28_juni_2018_167.aspx?source=%2fPaginas%2fDefault.aspx

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*