Direct naar content

Drinkwater moet een bestaanszekerheid blijven!

8 juli 2024 Nieuws

Ons land staat voor grote uitdagingen en keuzes zijn lastig, maar drinkwater, een eerste levensbehoefte, moet topprioriteit krijgen. De overheid moet nu echt haar verantwoordelijkheid nemen en de drinkwaterbedrijven de benodigde vergunningen tijdig verstrekken om water te winnen, zuiveringsinstallaties te bouwen en nieuwe drinkwaterleidingen aan te leggen. Het is van groot belang dat de waarschuwende signalen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) serieus worden genomen en dat ook de nieuwe minister actief bijdraagt. Nederland is gewend aan altijd gezond, lekker en betaalbaar water uit de kraan, en dat moet zo blijven.

Voorzitter Vewin Pieter Litjens benadrukt nogmaals de urgentie: “Juist in deze tijden van onzekerheden en uitdagingen voor zowel burgers als bedrijven is het van belang dat drinkwater een bestaanszekerheid blijft, want zonder drinkwater zijn we nergens.”

In het gepresenteerde hoofdlijnenakkoord staat dat Nederland de vitale infrastructuur, waaronder de watervoorraad, zeker moet stellen. Dat heeft betrekking op de openbare drinkwatervoorziening. Die staat op zowel de korte als de lange termijn voor grote uitdagingen en snelle actie is noodzakelijk. Zonder gezond, schoon en voldoende drinkwater zijn er geen goede volksgezondheid, geen voedselzekerheid, geen veiligheid, geen bedrijvigheid en geen welvaart mogelijk. Maar in steeds meer regio’s zullen knelpunten ontstaan. Nieuwe woningen kunnen dan geen water krijgen, steeds meer bedrijven zal een aansluiting worden geweigerd.

Dit is niet zozeer het gevolg van schaarste aan water, de drinkwatersector gebruikt slechts een ruime 1,5% van al het zoetwater dat ons land jaarlijks bereikt (neerslagoverschot, rivieren). Het wordt veroorzaakt door steeds meer juridische en bestuurlijke belemmeringen bij de vergunningverlening.

Wij vragen dan ook aan het nieuwe kabinet de drinkwaterbedrijven te ondersteunen bij hun taken, zodat de continuïteit van de Nederlandse drinkwatervoorziening zowel op korte als op lange termijn kan worden geborgd, en de drinkwaterbedrijven hun belangrijke bijdrage kunnen blijven leveren aan een welvarend, gezond en veilig Nederland!

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*