Direct naar content

Water komende jaren onderdeel van prioriteiten voor de Europese Unie

18 juli 2024 Nieuws
De leden van de Europese raad vergaderen aan een ronde tafel.

Water heeft zijn weg gevonden naar de Europese agenda. In de strategische agenda voor de komende vijf jaar hebben de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie gesteld dat de Europese Unie moet werken aan een waterweerbaar Europa. In de strategische agenda leggen zij de prioriteiten voor de komende vijf jaar vast. De strategische agenda vormt de basis voor de wetgevingsvoorstellen vanuit de Europese Commissie en drukt daarmee een stempel op het Europees beleid.

Ursula von der Leyen heeft water ook opgenomen in haar plannen voor de komende vijf jaar. Nu Von der Leyen verkozen is als voorzitter van de Europese Commissie kan ze met deze agenda aan de slag en heeft ze dus mandaat vanuit de lidstaten om concrete actie te ondernemen op het gebied van water.

Lidstaten willen een sterke waterweerbaarheid

In juni kwamen vertegenwoordigers van de lidstaten tijdens een informele milieuraad in Boedapest tot de conclusie dat er stappen gezet moeten worden op het gebied van waterweerbaarheid en dat zij uitkijken naar concretere initiatieven op dit gebied. Op 17 juli volgde een brief aan de Eurocommissarissen Hoekstra en Šefčovič, geïnitieerd door Portugal en mede ondertekend door minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat. In de brief riepen 21 lidstaten op tot concrete actie om water weerbaarheid in de Europese Unie te verbeteren en water op een integrale manier en als prioriteit aan te pakken.

In februari werd de publicatie van een initiatief op waterweerbaarheid nog uitgesteld tot nader order. Met het benoemen van waterweerbaarheid in de Europese strategische agenda heeft de Europese Commissie nu mandaat vanuit de lidstaten om het initiatief rondom waterweerbaarheid alsnog te publiceren.

Steun voor waterweerbaarheid vanuit vele sectoren

Een waterweerbaar Europa is essentieel voor goede drinkwatervoorziening en goed watermanagement, zowel op het gebied van kwaliteit als kwantiteit. Eerder bleek al dat er brede steun was vanuit verschillende sectoren, zoals koepels uit de landbouw, industrie en watersector, om met een dergelijk voorstel te komen. Vewin en de Unie van Waterschappen hebben via hun Europese koepels deelgenomen aan een oproep aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Eurocommissarissen Šefčovič en Sinkevičius om met dit plan te komen. Vewin en de Unie van Waterschappen zouden graag zien dat het Water Resilience Initiative zo snel mogelijk alsnog gepubliceerd wordt.

Bekijk de strategische agenda van de Europese Unie

Bekijk de plannen Ursula von der Leyen als voorzitter Europese Commissie

Foto door: European Union

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*