Direct naar content

Factsheet KRW en bestrijdingsmiddelen: de tijd dringt, Nederland dreigt deadline te missen

29 augustus 2024 Nieuws

Ondanks inspanningen rondom gebruiksvoorschriften en Europese en Nederlandse wetgeving en beleid, vormen bestrijdingsmiddelen in een groot deel van de winningen voor drinkwaterproductie nog steeds een probleem. Dat komt duidelijk naar voren in de factsheet ‘De tijd dringt’ over bestrijdingsmiddelen en de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW), dat onderzoeksinstituut KWR in opdracht van Vewin heeft gemaakt.

Volgens de KRW moet uiterlijk in 2027 de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater op orde zijn. Nederland is verplicht om water dat bestemd is voor drinkwaterproductie te beschermen zodat de kwaliteit niet verslechtert en waar nodig verbetert, en de zuiveringsinspanning voor de productie van drinkwater vermindert. Uit de factsheet blijkt dat Nederland de deadline voor het halen van de KRW-doelen in 2027 dreigt te gaan missen.

Bestrijdingsmiddelen in drinkwaterbronnen

In vrijwel alle oppervlaktewaterwinningen en in een deel van de grondwaterwinningen worden bestrijdingsmiddelen boven de norm aangetroffen. De emissies van bestrijdingsmiddelen leiden tot extra zuiveringsinspanning. Verschillende probleemstoffen volgen elkaar in de tijd op of worden tegelijkertijd aangetroffen in het ingenomen water. Daarnaast is ‘vergrijzing’ van het grondwater een toenemend probleem: lage concentraties van een cocktail van stoffen zijn vrijwel overal aanwezig. Door het extra zuiveren kunnen drinkwaterbedrijven nu nog steeds voldoen aan de Drinkwaterwet, maar dit staat haaks op de doelen van de KRW.

Verbeter toelatingsbeleid en bewustwording

Om de kwaliteit van drinkwaterbronnen te verbeteren en te voldoen aan de doelen van de KRW, moet het toelatingsbeleid voor bestrijdingsmiddelen worden aangescherpt en zijn ruimtelijke keuzes nodig om de emissie van bestrijdingsmiddelen te verminderen. Ook moet er steviger ingezet worden op toezicht en handhaving van bestaande maatregelen en moet de bewustwording van agrariërs en burgers over de geboden en verboden rond bestrijdingsmiddelen worden vergroot.

Bekijk hier de factsheet in PDF-formaat

Lees hier het standpunt van Vewin over bestrijdingsmiddelen

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*