Direct naar content

Onbemand vliegverbod drinkwaterlocaties opgenomen in dronekaarten

4 september 2024 Nieuws

Op productielocaties van drinkwaterbedrijven en innamepunten van oppervlaktewater is het van groot belang dat er zo min mogelijk risico’s zijn voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening. Drones vormen een reëel risico voor deze continuïteit. Daarom is het niet toegestaan om met drones boven deze locaties te vliegen. Sinds 1 juni is het voor dronepiloten makkelijker om zich aan dit verbod te houden.

De specifieke locaties zijn nu namelijk opgenomen in de kaarten die dronepiloten gebruiken. Dat is vastgelegd in een recente wijziging van de ‘Regeling zonering onbemande luchtvaartuigen’. Vewin is blij met de verduidelijking van de regelgeving, omdat op het blote oog niet altijd goed te zien is of een bepaald gebied een waterwingebied is. Nu geven de kaarten dat duidelijk aan, wat de kans op risico’s voor de drinkwatervoorziening verkleint.

Regeling zonering onbemande luchtvaartuigen

De wijziging in de regeling betekent dat het vliegverbod voor drones in de open categorie nu specifiek geldt voor productielocaties voor drinkwatervoorziening en innamepunten in oppervlaktewater. Dit verbod was eerder al opgenomen in de algemene ‘Regeling onbemande luchtvaartuigen’, maar is nu verplaatst naar de ‘Regeling zonering onbemande luchtvaartuigen’. Hierdoor zijn deze gebieden net als bijvoorbeeld luchthavens en industriegebieden duidelijk opgenomen in de kaarten die dronepiloten gebruiken, zoals GoDrone en KaartViewer.

Moedwillige en niet-moedwillige risico’s

De risico’s van drones op de drinkwatervoorziening zijn op te splitsen in niet-moedwillig van aard en moedwillig van aard. Bij niet-moedwillig gaat het om roekeloos gedrag of technisch falen. De accu’s van neergestorte drones kunnen de waterkwaliteit van waterlichamen aantasten. Bij moedwillig gedrag kan het gaan om inzet van drones voor spionage of verkenning ter voorbereiding op het toebrengen van schade.

Per direct in werking

Gelet op de noodzaak van een spoedige inwerkingtreding is de regeling niet twee maanden voor de inwerkingtreding gepubliceerd in de Staatscourant. Daarnaast treedt de regeling niet in werking op een vast verandermoment, maar direct na publicatie op 31 mei 2024. Deze snelle inwerkingtreding onderstreept het belang van de bescherming van vitale infrastructuur voor drinkwaterproductie. Het toezicht op de naleving van deze bepalingen is in handen van de politie.

Drones van drinkwaterbedrijven

Drones in de categorieën, ‘specifiek’ en ‘gecertificeerd’ moeten altijd een exploitatievergunning aanvragen als zij willen vliegen. ILT voert als onderdeel van de vergunningsaanvraag een risicoanalyse uit.

Wanneer drinkwaterbedrijven zélf drones willen gebruiken, bijvoorbeeld voor inspectie en monitoring, vragen ze daarvoor ook een vergunning aan bij de ILT. De drinkwaterbedrijven beheren bij elkaar circa 24.000 hectare natuurgebied. Met behulp van drones worden vegetatie en verstuiving gemonitord en wordt onderzoek gedaan naar de toestand van drinkwaterbronnen.

Bekijk de publicatie ‘wijziging van de Regeling onbemande luchtvaartuigen en de Regeling zonering onbemande luchtvaartuigen in verband met de zonering van innamepunten en productielocaties van drinkwater en ter actualisering van de zonering voor aanvliegroutes, vitale infrastructuren en beveiligde gebieden’ in de Staatscourant: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-17335.pdf

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*