22 maart Wereldwaterdag #Dankjewelvoorkraanwater
Terug 20 maart 2015

22 maart Wereldwaterdag #Dankjewelvoorkraanwater

Wereldwaterdag is een jaarlijkse internationale dag in het teken van water op 22 maart. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot Wereldwaterdag uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, door het organiseren van evenementen en het verspreiden van informatie over water. In Nederland is dit initiatief opgepakt door vele partijen die rondom 22 maart aan water gerelateerde evenementen organiseren.

Thema 2015: Water & Sustainable Development
Wereldwijd staan waterbeheer en sanitatie onder druk. Dit leidt onder meer tot voedsel tekorten, uitputting van natuurlijke bronnen en bodemdaling. Klimaatverandering en demografische en economische ontwikkelingen hebben ons bewust gemaakt van de noodzaak om aandacht te vragen voor deze wereldwijde uitdagingen.

Wandelen voor water
De grote scholenactie Wandelen voor Water is altijd in de week van Wereldwaterdag. Meer dan 150 scholen en 12.000 leerlingen door het hele land verspreid, liepen zes kilometer met zes liter water op hun rug om een zo hoog mogelijk sponsorbedrag op te halen voor projecten van Simavi. De opbrengst wordt dit jaar ingezet voor twee waterprojecten op basisscholen in centraal Kenia en in het noorden van Ghana. Schoolkinderen in deze regio's krijgen mede door deze projecten les over goede hygiëne. Dit voorkomt dat de kinderen ziek worden en biedt hen een betere toekomst.

#Dankjewelvoorkraanwater
Om Nederlanders bewuster te maken van de waarde van water, lanceert OneWorld met partners Dopper en FNV het initiatief #Dankjewel voor kraanwater. Het doel is om zoveel mogelijk dankjewels te verzamelen rond Wereldwaterdag. #Dankjewel voor kraanwater is een van de winnende ideeën uit de OneWorld Water Battle die eind 2014 plaatsvond. In deze ideeënrace van 5 weken bedacht een spannende mix van bevlogen twintigers en dertigers publieksacties om Nederlanders te betrekken bij actuele, mondiale waterissues.

Klik hier voor het #Dankjewelvoorkraanwater filmpje

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht