Brabant Water stelt aanvullende kwaliteitseisen schaliegasboringen

14 september 2011

Brabant Water stelt aanvullende kwaliteitseisen schaliegasboringen

 

Drinkwaterbedrijf Brabant Water stelt aanvullende kwaliteitseisen aan de boringen naar schaliegas door mijnbouwbedrijf Cuadrilla. Dit stelde Guiljo van Nuland, directeur Brabant Water, gisteren in het Brabants Dagblad. "Op weg naar het schaliegas op vier kilometer diepte, worden in de eerste 600 meter van de bodem kleilagen doorboord waartussen ons aller drinkwater zit", verklaart van Nuland. "Dat boren moet in een lager tempo en met andere materialen gebeuren dan Cuadrilla van plan is”. Ook verlangt van Nuland een calamiteitenplan, een nazorgplan en aandacht voor de afvoer van het water dat wordt gebruikt bij het boren en kraken van schalie.

Deze veiligheidseisen van Brabant Water gaan verder dan de standaardeisen die de overheid stelt aan mijnbouwactiviteiten: “Het is onvermijdelijk dat er milieuwetgeving moet komen die meer is toegesneden op onconventionele olie- en gaswinning en het beheer van de installaties."

Vandaag: Hoorzitting Tweede Kamer
Directeur van Nuland brengt dit standpunt vandaag in de Tweede Kamer naar voren tijdens een hoorzitting over schaliegas waar hij mede namens Vewin spreekt.

Delen via: