Drinkwaterbedrijven lichten standpunten medicijnresten toe in Tweede Kamer
Terug 31 januari 2014

Drinkwaterbedrijven lichten standpunten medicijnresten toe in Tweede Kamer

Wanneer wij medicijnen gebruiken komen resten daarvan via het toilet in het oppervlaktewater. Een belangrijke waterbron waar drinkwaterbedrijven drinkwater van maken. In oppervlaktewater en grondwater worden regelmatig hoge concentraties medicijnresten gemeten. PWN directeur Den Blanken en Vitens directievoorzitter Declercq hebben dit 30 januari in de Tweede Kamer aangekaart en de standpunten van de drinkwatersector toegelicht.

Grondwater
Grondwater is voor bijvoorbeeld drinkwaterbedrijf Vitens een belangrijke bron. Declercq: “Als deze ontwikkeling zich doorzet moeten extra zuiveringsstappen worden ingebouwd. Door trage stroming van grondwater en de bufferende werking van de bodem kan het effect hiervan zich over decennia uitstrekken.”

Oppervlaktewater
Oppervlaktewater, het IJsselmeer,  is voor PWN een belangrijke bron. PWN heeft al jaren lang de lastige taak om van het IJsselmeerwater drinkwater te maken. Den Blanken: “Dit doen we door toepassing van innovatieve technologieën. Door de vergrijzing neemt het medicijnverbruik toe en dat zie je terug in het oppervlaktewater. Hoewel de concentraties uiterst laag zijn, en de huidige kwaliteit van het drinkwater in Noord-Holland uitstekend is, is dit een ongewenste situatie.”

Luister hier het interview met mw. Declercq (17:13)
Luister hier het interview met dhr. Den Blanken
Lees hier het Vewin persbericht


Mw. Declercq en dhr. Den Blanken in de Tweede Kamer

Delen via: