Elsevier: Belasting op Leidingwater in top 10 ergerlijke belastingen
Terug 16 januari 2015

Elsevier: Belasting op Leidingwater in top 10 ergerlijke belastingen

De Belasting op Leidingwater (BoL) staat in de top tien van ‘ergerlijkste belastingen’ die Elsevier onlangs heeft gepubliceerd. Elsevier: ‘De verdubbeling van de Belasting op Leidingwater leidde tot veel ergernis bij consumenten, die opeens tientallen euro's per jaar meer kwijt zijn aan water.’ Nu de BoL in de Elsevier top tien staat vraagt Vewin aan Staatssecretaris Wiebes om BoL volledig af te schaffen.

Top 10 'ergerlijkste belastingen'
Elsevier publiceerde recent een top 10 met de ergerlijkste belastingen. Op plaats negen staat BoL. Elsevier: De verdubbeling van de belasting op leidingwater van 16,5 cent per kuub tot 33 cent leidde tot veel ergernis bij consumenten, die opeens tientallen euro's per jaar meer kwijt zijn aan water. De maatregel moest de schatkist enkele tientallen miljoenen euro's extra opleveren, maar werd uitgelegd als milieumaatregel. Curieus, omdat de productie van kraanwater het milieu nauwelijks belast. Bovendien zijn de meeste Nederlanders al zuinig met kraanwater. (klik hier voor de bron)

Schaf Belasting op Leidingwater volledig af
De ingevoerde wijziging van de Belasting op Leidingwater (BoL) is vorig jaar wel teruggedraaid voor het bedrijfsleven. Reden: de belasting heeft niet het beoogde milieueffect, brengt risico’s met zich mee voor de drinkwatervoorziening en is onwerkbaar ingewikkeld voor het bedrijfsleven. Het is dan ook goed dat staatssecretaris Wiebes van Financiën oog heeft voor de onwenselijke consequenties van de wijziging, die de drinkwatersector in beeld heeft gebracht. Voor het bedrijfsleven is de belasting nu afgeschaft. Vewin blijft echter van mening dat de Belasting op Leidingwater volledig afgeschaft moet worden, dus ook voor de consument. ​

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht