Geen geneesmiddelresten in drinkwaterbronnen = samenwerken
Terug 9 april 2014

Geen geneesmiddelresten in drinkwaterbronnen = samenwerken

​Een internationale samenwerking tussen de drinkwatersector, farmaceutische industrie, rioolwaterzuiveringsindustrie, ziekenhuizen, artsen, apothekers én gebruikers van medicijnen om geneesmiddelresten in drinkwaterbronnen te voorkomen; daartoe riep plaatsvervangend Vewin directeur Arjen Frentz vandaag op in Geneve tijdens een workshop van het VN-Milieuprogramma. Frentz: “Het belang hiervan is groot, want geneesmiddelresten bedreigen de drinkwaterbronnen van drinkwaterbedrijven, wereldwijd.” Vewin spreekt hier namens EUREAU, de Europese koepelorganisatie van in totaal 70.000 drinkwaterbedrijven en rioolwaterzuiveringsbedrijven.

Holistische benadering
Tijdens de workshop wordt voorgesteld om het probleem holistisch te benaderen. Frentz: “Dit houdt in, dat van de ontwikkeling van medicijnen tot aan het gebruik, iedereen in de medicijnketen rekening houdt met de uiteindelijke impact op het watermilieu. Hiermee wordt al bij de bron vervuilingen voorkomen en dat is precies waar EUREAU en Vewin voor pleiten. De farmaceutische industrie, rioolwaterzuiveringsindustrie, ziekenhuizen, artsen, apothekers én gebruikers kunnen bij het produceren, het voorschrijven en gebruiken van medicijnen een bijdrage leveren om het water minder te vervuilen. Alleen een holistische benadering van het medicijnresten probleem zal werken.”

Medicijnresten
Steeds vaker worden medicijnresten in oppervlaktewater en grondwater aangetroffen. Dit zijn de bronnen voor de productie van drinkwater. Drinkwaterbedrijven zuiveren het oppervlaktewater zodanig, dat er schoon en betrouwbaar drinkwater ontstaat. Maar voorkomen is beter dan genezen: wat niet in de drinkwaterbron komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden.

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht